Uluslararası Denizcilik Tehlikeli Mallar (IMDG) Kodları

Uluslararası Denizcilik Tehlikeli Mallar (IMDG) Kodları

Uluslararası Denizcilik Tehlikeli Mallar (IMDG) Kodları, tehlikeli maddelerin, özellikle uyumsuz maddelerin ayrıştırılmasıyla ilgili olarak, ambalajlama, konteynır trafiği ve istifleme gibi hususları kapsayan deniz yoluyla taşınması için tek tip bir uluslararası kod olarak geliştirilmiştir.

Gemilerde tehlikeli malların ve deniz kirleticilerinin taşınması, sırasıyla, Denizde Yaşamın Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) ve Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için Uluslararası Sözleşme’de (MARPOL) düzenlenir.

SOLAS ve MARPOL’un ilgili bölümleri ayrıntılı olarak incelenmiştir ve Uluslararası Denizcilik Tehlikeli Mallar (IMDG) Koduna dahil edilmiştir, bu nedenle bu Kuralları tehlikeli malların ve deniz kirleticilerinin deniz taşımacılığı için yasal aracı haline getirmektedir. 1 Ocak 2004 itibariyle, IMDG Kodu zorunlu bir gereklilik haline gelmiştir.

Tüm taşımacılık türleri için (deniz, hava, demiryolu, karayolu ve iç suyolları) tehlikeli malların sınıflandırılması (gruplama), ilgili risk türüne göre, Birleşmiş Milletler Tehlikeli Maddelerin Taşınması Uzmanları Komitesi tarafından hazırlanmıştır. BM).


 
Class 1: Patlayıcılar

Subclass 1.1Kitle Patlaması Tehlikesi Olan Patlayıcılar

Kütle patlaması tehlikesi olan patlayıcılardan oluşur. Bir kütle patlaması hemen hemen tüm yükü anında etkiler..
Subclass 1.2Şiddetli projeksiyon tehlikesi olan patlayıcı maddeler

Yansıtma tehlikesi olan ancak kitlesel patlama tehlikesi olmayan patlayıcılardan oluşur.
Subclass 1.3Yangınla patlayıcı maddeler

Yangın tehlikesi olan ve ya küçük bir patlama tehlikesi ya da küçük bir yansıtma tehlikesi olan ya da her ikisi de kitlesel patlama tehlikesi olmayan patlayıcılardan oluşur.
Subclass 1.4Küçük yangın veya projeksiyon tehlikesi

Küçük bir patlama tehlikesi gösteren patlayıcılardan oluşur. Patlayıcı etkiler büyük ölçüde ambalaj ile sınırlıdır ve kayda değer boyut veya aralıktaki parçaların izdüşümü beklenemez. Harici bir yangın, paketin neredeyse tüm içeriğinin hemen hemen anında patlamasına neden olmamalıdır.
Subclass 1.5: Kitlesel patlama tehlikesi olan hassas olmayan bir madde
Kitlesel patlama tehlikesi olan çok hassas olmayan patlayıcılardan (1.1’e benzer bir patlama) oluşur. Bu bölünme, kitlesel bir patlama tehlikesi olan ancak bu kadar duyarsız olan, normal taşıma koşulları altında çok az başlatma, yanma ya da patlamaya geçiş olasılığının bulunduğu maddelerden oluşur.
Subclass 1.6: Son derece duyarsız maddeler

Kitlesel patlayıcı tehlikesi olmayan aşırı derecede hassas olmayan ürünlerden oluşur. Bu bölüm, sadece aşırı derecede hassas olmayan patlayıcı maddeler içeren ve kazaen inisiyasyon ya da yayılma ihtimalinin ihmal edilebilir olduğunu gösteren maddelerden oluşmaktadır.


Class 2 :Gases

Subclass 2.1: Yanıcı Gaz

Asetilen ve hidrojen gibi bir ateşleme kaynağıyla temas ettiğinde tutuşan gazlar. Yanıcı gaz gazı, hava ile hacimce% 13 veya daha az bir karışım halinde ya da 101.3 kPa’da (14.7 psi) yanıcı bir aralığa sahip olduğunda en az% 12 havaya sahip olan 101.3 kPa’da (14.7 psi) tutuşabilen herhangi bir malzeme anlamına gelir.
Subclass 2.2Yanmaz Gazlar

Ne yanıcı, ne de zehirli olan gazlar. Kriyoprezervasyon ve roket yakıtları için kullanılan kriyojenik gazları / sıvıları (-100 ° C’nin altındaki sıcaklıkları) içerir. Bu bölüm, sıkıştırılmış gaz, sıvılaştırılmış gaz, basınçlı kriyojenik gaz, çözelti içinde sıkıştırılmış gaz, asfiksi gaz ve oksitleyici gaz içerir. Yanıcı olmayan, temassız sıkıştırılmış bir gaz, ambalajda 280 kPa (40.6 psia) mutlak basınç veya 20 ° C (68 ° F) ‘de daha yüksek bir basınç gösteren ve Bölüm 2.1 veya 2.3’ün tanımını karşılamayan herhangi bir malzeme anlamına gelir.
Subclass 2.3Zehirli Gazlar

Solunduğunda, insan sağlığında ciddi yaralanma veya ölümlere neden olabilen gazlar. Solunması halinde zehirli gaz, 20 ° C veya daha düşük bir gaz olan ve 101.3 kPa’lık bir basınç anlamına gelen bir malzeme (101.3kPa’da (14.7 psi) 20 ° C veya daha düşük bir kaynama noktasına sahip olan bir malzeme anlamına gelir) insanlara toksik olarak taşıma sırasında sağlığa tehlike teşkil edecek kadar ya da insan toksisitesi hakkında yeterli veri bulunmadığı için insanlarda toksik olduğu varsayılmaktadır, çünkü laboratuvar hayvanlarında test edildiğinde 5000 ml’den fazla olmayan LC50 değerine sahiptir. m3.


Class 3: Yanıcı Sıvılar

Yanıcı bir sıvı, kolayca alev alabilen bir sıvı veya herhangi bir parlama noktası olan bir veya daha fazla bileşene sahip herhangi bir karışım anlamına gelir. Örnek olarak: aseton, dizel, benzin, gaz yağı, yağ vb. Parçacık ambalajında parlama noktasının üstünde veya üzerinde nakliye için şiddetle tavsiye edilir. Üç ana yanıcı sıvı grubu vardır. Düşük parlama noktası – parlama noktası 180 ° C’nin altında olan sıvılar. Ani parlama noktası – parlama noktası -18 ° C olan sıvılar. + 23 ° ye kadar alev parlama noktası grubu – parlama noktası + 23 ° C olan sıvılar.


Class 4: Yanıcı katı maddeler

Subclass 4.1Yanıcı katılar

Kolay tutuşan katı maddeler. Termal olarak kararsız olan ve hava katılımı olmasa bile kuvvetli bir ekzotermik ayrışmaya uğrayabilen kendinden reaktif malzemeler. Sürtünme ile yangına neden olabilecek ve yanma hızını saniyede 2,2 mm’den (0,087 inç) daha hızlı ya da tutuşabilen ve 10 dakika veya daha kısa sürede bir numunenin tüm uzunluğu boyunca reaksiyona girebilen metal tozları gösterebilen kolay yanabilen katılar.
Subclass 4.2Kendiliğinden tutuşabilen katılar

Kendiliğinden tutuşan katı maddeler. Kendiliğinden tutuşabilen malzeme, hava ile temas ettiğinde ve enerji kaynağı olmadan kendi kendine ısınmakla yükümlü olan hava veya kendinden ısıtmalı bir malzeme ile temas ettikten sonra beş dakika içinde tutuşabilen sıvı veya katı olan piroforik bir malzemedir.
Subclass 4.3: Islak olduğunda tehlikeli

Islandığında yanıcı bir gaz yayan katı maddeler. Islak malzeme, su ile temas ettiğinde, kendiliğinden yanıcı hale gelebilir veya saat başına malzeme başına kilogram başına 1 L’den daha yüksek bir oranda yanıcı veya zehirli gaz açığa çıkartan bir malzemedir.


Class 5: Oksitleyici maddeler ve organik peroksitler

Subclass 5.1Oksitleyici arac

Oksitleyici madde, genellikle oksijen vererek, başka malzemelerin yanmasına neden olan veya artıran bir malzeme anlamına gelir.
Subclass 5.2Organik peroksit oksitleyici ajan

Organik peroksit, bivalent yapıda oksijen içeren herhangi bir organik bileşik anlamına gelir ve hidrojen atomlarının bir veya daha fazlasının yerini organik radikaller ile ikame edilen hidrojen peroksit türevi olarak düşünülebilir.


Class 6:    Zehirli ve bulaşıcı maddeler

Subclass 6.1: Zehir

Nakil sırasında insan sağlığına ölüm veya ciddi tehlike oluşturabilecek toksik maddeler.
Subclass 6.2Biyolojik tehlike

Bulaşıcı madde maddesinin, bir patojen ihtiva ettiği veya içerdiğinden şüphelenildiği bilinmektedir. Bulaşıcı maddeler, patojenleri içerdiği bilinen veya makul olarak beklenen maddelerdir. Patojenler, mikroorganizmalar (bakteriler, virüsler, riketsiyazlar, parazitler, mantarlar) ve insanlarda veya hayvanlarda hastalığa neden olabilen prionlar gibi diğer maddeler olarak tanımlanır.


Class 7: Radyoaktif maddeler

Radyoaktif

Radyoaktif maddeler, iyonize radyasyon yayan maddeler veya maddelerin bir kombinasyonunu içerir.


Class 8: Aşındırıcı maddeler


Aşındırıcı 

Aşındırıcı maddeler, belirli bir süre içinde temas bölgesinde insan derisinin tam kalınlıkta yok olmasına neden olan bir sıvı veya katı anlamına gelir. Çelik veya alüminyum üzerinde ciddi bir korozyon oranına sahip bir sıvı da korozif bir malzemedir.


Class 9: Muhtelif tehlikeli maddeler

Çeşitli

Nakliye sırasında bir tehlike arz eden ancak başka herhangi bir tehlike sınıfının tanımını karşılamayan bir materyal. Bu sınıf, aşağıdakileri içerir: anestezi, zararlı veya benzeri benzer özelliklere sahip herhangi bir malzeme, bir uçuş ekibi üyesinin aşırı derecede rahatsız olmasına veya rahatsızlık vermesine neden olabilir, böylece yüksek sıcaklıktaki bir malzeme için tehlikeli bir madde veya malzemenin doğru performansını önleyebilir. Tehlikeli atık veya deniz kirletici.
Bestlog

Yorumlar kapalı.